SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Marks Taekwondoklubb

Taekwondo

Taekwondo (TKD) (foten och handens väg) är en kampsport, av koreanskt ursprung, för stående strid, som lägger större vikt vid sparkar än de flesta andra liknande kampsporter.

 

Tae betyder fotteknik, kwon betyder handteknik och do betyder närmast väg - men omfattar även moral, ett sätt att leva eller en kultur.


Vi startar alla som nybörjare ( Inom TaeKwonDo Vitt bälte 10 gup). Det är så det fungerar inom alla områden i livet. Vi kämpar oss igenom den första svåra tiden när allting är nytt, för att sedan göra framsteg och utvecklas. Vi har alla olika mål och förutsättningar, men det stoppar oss inte från att ha samma möjligheter att nå våra egna mål. Inom TaeKwonDo har de flesta målet att nå till svart bälte, DAN. 

Den som tränar/lever TaeKwonDo hela sin vakna tid tar det ca 5-6 år att nå den första DAN graden. Medan det för andra kan ta 10 år eller mer.

Vägen från vitt bälte till svart ser olika ut för olika individer. Varför det kan skilja så mycket från individ till individ handlar inte enbart om teknik och kunskap utan också om mental mognad. När vi är redo både fysiskt och mentalt då förtjänar vi våra bälten.


Det finns olika delar inom Taekwondo, bl.a Kyorogi (Kamp), Poomsae (Mönster) och Självförsvar (Hosinsul).

 

I tävlingskamp (Kyorogi) använder man sig av skydd, skydden gäller följande: Benskydd, Susp, Armskydd, Tandskydd, Handskar (Ytterst tunna), Väst (elektronisk) och Hjälm. För att ta poäng så måste man sätta så rena sparkar man kan mot väst eller huvud. Slag mot kropp ger 1 poäng. En ren och klar spark mot väst ger två (2) poäng, roterande teknik ger tre (3) poäng, spark som träffar huvudet ger fyra (4) poäng och roterande spark mot huvudet ger fem (5) poäng. Om motståndaren  tar en stående eller liggande räkning till 8 får man en bonuspoäng. Om man inte är redo vid räkning till 8 (Man visar detta genom att inta kampställning med höjd guard) räknar matchdomaren till 10 och motståndaren vinner på K.O. 

Matcher brukar oftast vara: 

3 ronder á 2 minuter för vuxna och juniorer som innehar rött och svart bälte. Vila 1 minut mellan varje rond.

2 ronder á 2 minut för Barn som innehar rött och svart bälte. Vila 1 minut mellan varje rond.

2 ronder á 1,5 minut för barn, juniorer och vuxna gult till blått bälte. Vila 30 sekunder mellan ronderna.

Om det står oavgjort efter ronderna blir det en extra rond á 1 minut där golden point gäller. Första poängen vinner.


Poomsae är när vi utför olika tekniker (Blockeringar, slag och sparkar) efter ett förutbestämt mönster.

Detta gör vi mot en figurerad motståndare. Detta kräver mycket träning och vi kommer aldrig att bli fullärda även om vi tränar hela livet.


 
Våra sponsorer